Pompoen recepten

Spaghetti pompoen met bolognaise saus (4. Pers)

Ingrediënten voor de pompoen:

  • 2 spaghetti pompoenen
  • 1 teentje knoflook
  • 1 tl oregano
  • Peper en zout
  • 4 el olijfolie

Ingrediënten voor de Bolognaise saus:

  • 300 gr rundergehakt                    
  • 2 bollen mozzarella  
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 wortel
  • 1 stengel bleekselderij
  • 500 ml gezeefde tomatensaus
  • 1 tl tijm
  • 1 tl oregano
  • 1 tl rozemarijn
  • Peper en zout
  • Olijfolie  
  • Verse basilicum (garnering)


  • Materialen:
  • Kookpan
  • Ovenschaal

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Maak een kruidenolie van de olijfolie, een gehakt teentje knoflook, de oregano en wat peper en zout.
  3. Halveer de spaghetti pompoen en verwijder de zaadlijsten. Bestrijk ze royaal met de kruidenolie. Giet de rest van de olie in een ovenschaal.
  4. Leg de pompoen met het snijvlak naar beneden in de schaal. Bak de pompoenen in 40 – 50 minuten gaar.
  5. In de tussentijd ga je de bolognaise saus maken. Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit dit aan in iets olijfolie. Voeg het gehakt toe en bak mee.
  6. Snijd de wortel in blokjes en de bleekselderij in ringen. Bak dit kort mee. Voeg de oregano, de tijm en de rozemarijn toe en verhit kort.
  7. Voeg de tomatensaus toe en laat het geheel op een zacht vuur stoven. Net zolang totdat de spaghetti pompoen gaar is. Breng de saus op smaak met peper en zout.
  8. Haal de pompoenen uit de oven en trek het vruchtvlees los met 2 vorken. Wees voorzichtig want het is erg heet. Meng dit met de bolognaise saus.
  9. Schep de vulling terug in de pompoen. Scheur de mozzarella in stukken en verdeel dit over de pompoen.  
  10. Zet de pompoen nog even terug in de oven, zodat de mozzarella kan smelten, garneer af met wat verse basilicum.

.

.

Pompoenlasagne met spinazie (4. Pers)

Ingrediënten:

  • 400 gr herfstschotelmix: zoete aard,pompoen, wortel, pastinaakblokjes  
  • 400 gr verse spinazie (of uit diepvries; ontdooid en uitgelekt)
  • Olijfolie  
  • Snuf peper en zout
  • 1 bakje ricotta a 250 gr
  • 1 ei
  • Handje geraspte kaas
  • 1 theelepel salie of tijm
  • 1 teen knoflook
  • 2 tomaten
  • 9 lasagnevellen


  • Materialen:
  • Ovenschaal (ca 18 x 28 cm
  • Kookpan
  • Keukenmachine / staafmixer
  • Vergiet

Bereiding:

  1. Verwarm de oven op 200 graden. Doe de herfstschotelmix in een ovenschaal en voeg een scheut olijfolie, salie / tijm, peper en zout toe. Pers ook het teentje knoflook er bij en schep om. Zet deze 30 min in de oven.
  2. Breng een pan water aan de kook en voeg de verse spinazie hier 1 à 2 minuutjes aan toe tot hij begint te slinken. Giet hem af en druk met een lepel zo veel mogelijk vocht er uit. In het geval van de diepvries spinazie, druk uit de ontdooide spinazie ook zoveel mogelijk vocht. Verder bereiding volgens recept
  3. Klop de ricotta los met het ei en een snuf peper en zout. Snijd ondertussen ook de tomaten in plakjes.
  4. Pureer de herfstschotelmix fijn in een keukenmachine / staafmixer (of prak met een vork fijn). Voeg eventueel een scheutje olie toe om het mengsel smeuïger te maken.
  5. Vet een ovenschaal in met een beetje olie. Begin met een laagje met de helft van het ricotta mengsel en verdeel daar de helft van de spinazie op. Dek af met lasagnevellen. Verdeel daarop de helft van het herfstschotelmengsel en schijfjes tomaat en dek weer af met lasagnevellen. Herhaal deze lagen nog een keer.
  6. Bestrooi de bovenzijde met wat kaas en zet 30 min op 200 graden in de oven. Voor een variant met vlees kun je wat spekjes of gehakt toevoegen.